Le Petit Doruvael

Le Petit DoruvaelSchermafbeelding 2016-02-25 om 14.03.08

Met grote dosis nieuwsgierigheid, uitvindersgeest en vooral ambachtelijk vakmanschap heeft de familie Vlooswijk uit Montfoort Le Petit Doruvael ontwikkeld. De naam is ontleend aan de Kaas- en Zuivelboerderij Doruvael en betekent: Door Ruilverkaveling Van Elders. Doordat Ad, Ans en zoon Jirco Vlooswijk hun bedrijf moesten verplaatsen (ruilverkaveling) en het hier niet mee eens was, is het idee voor deze “protest” kaas ontstaan.

Productie
Nadat de koeien gemolken zijn door zoon Jirco wordt de kaas in grote stalen bakken. Hierna gaat vader Ad aan de slag met het maken van de kaas. Le Petit Doruvael wordt volgens traditioneel en beschermt recept geproduceerd. Nadat de melk in de stalen bak gegoten is wordt er wrongel bij de kaas toegevoegd om de kaas te stremmen. Zodra de kaas gestremd is worden er grote vierkante blokken van gesneden. Deze vierkante blokken komen in ronde plastic vormen met een deksel. Ook wordt hier het rijksmerk al opgedrukt. De ronde plastic hulzen gaan onder een persmachine waardoor de kaas een mooie egale ronde vorm krijgt. Er volgt een pekelbad in de kelder van de boerderij waar de familie Vlooswijk speciaal een tank voor heeft laten aanleggen. Na het pekelbad gaan de kazen gedurende korte periode in een aparte klimaat gestuurde ruimte waar ze kunnen rijpen. Zodra de rijping voltooid is wordt de kaas voorzien van een aparte coating laag.

Schermafbeelding 2016-02-25 om 14.03.16Smaak
Deze rauwmelkse Nederlandse kaas is zacht van smaak en heeft een hele lichte scherpe tint door de rauwe melk. Als u eens iets anders wilt proberen is dit een heerlijke kaas om toe te voegen aan een mooie kaasplank. Deze smeuïge roodschimmel kan zijn weg namelijk prima vinden tussen de Franse blauwader kazen en de sterke andere buitenlandse smaken. Een welkome weldoener.

Recept: Doruvael ragout

  • 200 gram champignons
  • 1/2 liter water
  • 1 bouillonblokje
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 200 gram Doruvael kaas
  • 100 gram fijngesneden achterham
  • peper en zout
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • bruin brood of ragoutblokjes

Bereiding:
Maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes en kook ze in water met een bouillonblokje gaar. Smelt de boter, voeg de bloem toe en daarna scheutje voor scheutje het champignonnat, zodat er een mooie egale saus ontstaat. Snijd de kaas in hele kleine blokjes en roer deze met de ham door de saus en laat de kaas smelten. Voeg de champignons toe en maak de fondue op smaak met peper, zout en peterselie. Doop de stukjes bruin brood in de fondue of vul ragoutbakjes met de kaassaus.