Brie de Meaux/Brie de Melun

Brie de Meaux AOC

Rauwe melk

Deze rauwmelkse koemelk kaas wordt 50 km ten Oosten van Parijs gemaakt in de regio Ile-de-France. De eerste ontdekking van die Brie stamt uit 774 na Christus in de tijd van Keizer Charlemagne. De wereldwijde bekendheid van de Brie komt tot stand in 1814 wanneer de Brie de Meaux de naam “Le Roi des Fromages” (The King of Cheese) krijgt tijdens een culinair evenement op het congres van Wenen. Brie de Meaux is een van de 46 Franse kazen met een AOC keurmerk welke de kwaliteit en de originele productie waarborgt.

Productie

Voor een Brie de Meaux kaas is er 25 liter ongepasteuriseerde melk nodig. De wrongel wordt handmatig in de form gegoten.

brie-de-meaux1Elke Brie de Meaux wordt droog en ingezouten gerijpt onder bepaalde klimaat omstandigheden waardoor de schimmels op een juiste manier de kans krijgen zich te ontwikkelen. Eerst ontstaan er kleine rode en bruine puntjes in de kaas welke door groeien tot de witschimmel. Dit proces duurt minimaal vier weken en tijdens dit proces worden de kazen regelmatig gedraaid. Hierdoor heeft elke Brie de Meaux heeft zijn eigen identieke smaak en grootte.

Smaak

De Brie de Meaux is qua smaak de sterkste van de witschimmelkazen. De aroma’s komen overeen met vochtige bladeren en paddenstoelen. Deze aroma’s worden sterker gedurende de kaas ouder wordt. Wanneer de kaas op het juiste punt qua rijping is loopt de kaas lekker uit en is goudgeel van kleur.

Leuk feitje

De witschimmel op de korst van de kaas kan tijdens en na verkoop doorgroeien. Geen paniek, dit betekend dat de kaas ‘levend’ is. De beste manier om een Brie de Meaux te bewaren is in het originele papier. Op het moment dat het te strak of luchtdicht ingepakt wordt zal de kaas zweten en verstikken waardoor de schimmel dood gaat en de kwaliteit snel achteruit gaat.

 

Brie de Melun

Rauwe melk

De Brie de Melun kaas wordt op exact hetzelfde geproduceerd als de Brie de Meaux. Het verschil is dat deze kaas een langer rijpingspoces ondergaat. De kleur van de witschimmel veranderd duidelijk ten opzichte van de Brie de Meaux naarmate de kaas ouder wordt. Bij de Brie de Melun zijn er lichte tonen van bruine schimmel die zich tussen de witschimmel nestelt.

brie de melunSmaak

De Brie de Melun heeft voor een kaas een licht fruitige smaak met aroma’s van paddenstoelen. Deze kaas is zeer uitgesproken van smaak en geeft een klein prikkeltje op de tong.