Camembert Calvados

Camembert Calvados AOC

rauwe melk

De twee grootste export producten gecombineerd: Camembert en Calvados. Deze pas 290 jaar oude koemelk kaas wordt gemaakt in het noorden van Frankrijk, Normandië. Al sinds de 11e eeuw wordt deze manier van produceren van zachte kaas toegepast. Verwante kazen van de CamemCamembert Calvadosbert Calvados zijn de Pont l’Eveque en de Livarot, welke uit dezelfde streek afkomstig zijn. De kaas werd voor het eerst gemaakt in 1790, maar werd pas echt populair tijdens de eerste wereldoorlog, omdat deze kaas door de regering werd verstrekt aan de Franse troepen. Een van de beroemdste wit-flora kazen ter wereld, en zeker niet zonder reden. Tegenwoordig wordt de Camembert Calvados in grote getalen gemaakt. Deze zeer populaire kaas is een zeer smakelijke tegenhanger van de gewone Camembert en heeft sinds 1983 het AOC keurmerk.

Productie

Na een rijpingstijd van minimaal 21 dagen heb je een heerlijke zachte camembert vol van smaak. De Camembert Calvados wordt gecreëerd door het verwijderen van een deel van de korst en de kaas ongeveer 3 tot 5 uur te wassen in Calvados, een op cognac gelijkende sterke drank maar dan gestookt van appels. Tot slot wordt de kaas bestrooid met broodkruim en walnoten gruis, zodat er een korst ontstaat die ervoor zorgt dat de Camembert de calvados goed opneemt.

Camembert Calvados

 

Smaak

Deze zeer uitgesproken kaas heeft een smeuïg mond gevoel zoals een Camembert behoord te zijn. Daarnaast is er een smaak combinatie van lichte alcohol en appels door de Calvados. Kortom een zeer rijke intense smaak. Deze heerlijke Franse specialiteit is geweldig op een kaasplank in combinatie met een stevige rosé, Chenin Blanc of Bourgogne of uiteraard een Calvados.

 

 

Kaasplank

Een heerlijke uitgesproken kaasplank met een Camembert Calvados kan als volgt het mooist gecombineerd worden:

– Roquefort Berger: Een Roquefort van een van de kleinste kaasmakerijen in Frankrijk, uitgesproken van smaak maar wat zachter en smeuïger dan de gewone Roquefort.

– Epoisses: Een zachte rode korst kaas die doordrenkt is in Marc de Bourgogne. Uitgesproken en sterk van smaak en geur.

– Clochette: Ook wel ‘Geitenklokje’ genoemd. Een mooie geitenkaas met een boterige structuur en een romig mondgevoel. De korst mag geheel blauw worden.

– Wijn: Crement de Bourgogne, Grénache Rosé, Chenin Blanc, Bourgogne (rood).