Delice de Bourgogne

Delice de Bourgogne

In 1957 begon de Franse familie Lincet met het produceren van kazen. Diep in de bourgogne in een oude schuur vond deze kaasmakerij zijn oorsprong. Met typisch verse kazen als Chaource, Briliant-Savarin en Delice de Bourgogne is de makelij begonnen. De Delice de Bourgogne is nagenoeg de bekendste van de drie. Deze “triple crème” koemelk kaas was dan ook een van de eerste kazen die gemaakt werd. In 1970 ontving de Delice de Bourgogne het AOC keurmerk als beschermde Franse kaas.Delice de Bourgogne

Productie

De koemelk die aankomt bij de fabriek wordt gefermenteerd en stremsel wordt toegevoegd. De wrongel vorming, doormiddel van coagulatie (eiwit binding), duurt ongeveer 15 tot 17 uur wat geldt als traditie bij alle zachte kazen.
Na een dag wordt de kaas zowel handmatig als machinaal in putemmers gedaan en na 24 uur is de kaas droog en volgt een zout rand. Dit deel van het proces komt ook voor bij Blue Stilton, Blue Schropshire, Roquefort en Roombrie. Hierna wordt de kaas gedroogd en ongeveer twee dagen afgesloten. De kazen worden naar een rijpingskamer getransporteerd en geënt met penicilline, deze scheidt een bacteriedodende stof uit waardoor enzymen onwerkzaam worden gemaakt. Ook wordt er tweemaal crème fraîche aan de kaas toegevoegd om de boterige structuur te krijgen.
Gedurende de twee weken dat de kazen liggen te rijpen ontstaat er een lichte witschimmel rand om de kaas heen welke sterke aroma’s heeft. Na de rijping wordt de kaas opgelegd en uitgesneden in vormen van 200 gram, 500 gram en 800 gram.

Smaak

De smaak van de Delice de Bourgogne is zacht en smeuïg. De structuur is boterig waardoor het snijdbaar en smeerbaar is. De aroma’s van de Delice de Bourgogne komen in de buurt bij paddenstoelen en mossig wat een heel eigen geur is voor een kaas.

Bij deze kaas zeggen de Fransen: “être decent champagne”.. Gewoon Champagne toevoegen. Een geweldige combinatie met de Delice de Bourgogne.

De Delice de Bourgogne is een hele mooie weldoener op een uitgesproken kaasplank. Na alle heftige en extravagante smaken even rust, even genieten van het romige karakter van deze geweldige witschimmel.