Provolone

Provolone

Schermafbeelding 2016-02-25 om 11.50.49Aangenomen wordt dat de kaas voor het eerst werd gemaakt in de tweede helft van de 19e eeuw. Diverse
zuivelbedrijven gespecialiseerd in de productie van draderige structuur kazen verhuisden toen naar Nood-Italië. De AOP erkenning werd gegeven door presidentieel decreet in 1993, op basis van de BOB reglementen. De AOP verklaring vertegenwoordigd 24 producenten. De Provolone is momenteel een van de populairste kazen van Noord-Italië. De kaas is afkomstig van de PO-vlakte en wordt geproduceerd door kaasfabrieken in Cremona, Piacenza, Brescia, Verona, Vicenza, Rovigo, Padua en een deel van Lodi, Bergamo, Mantua en Trento.

NaamloosProductie
De wrongel wordt ingedikt en daarna in de vorm van een koek op een plaat uit gelegd. Deze vorm wordt in stukken gesneden en vervolgens weer bij elkaar in een bak verzameld om daar verder aan te zuren. Zodra de stukken aangezuurd zijn wordt er heet water toegevoegd en wordt het mengsel gekneed tot een elastische massa. Zodra de massa stevig genoeg is, worden de strengen uit elkaar getrokken en vervolgens in de vorm gedaan. Hierna volgt het pekelbad. Zodra de kaas geheel is ingepekeld wordt zij samengebonden meteen touw, opgehangen en behandeld met een laagje paraffine. Sommige Provolones worden langer gerijpt, deze krijgen de paraffine laaf in een later stadium. Provolone is, net als mozzarella, een kneedkaas en kan op vele manieren gebruikt worden in de keuken en op een kaasplankje.

Smaak
De smaak van de Provolone kenmerkt zich als mild pikant en is zowel warm als koud goed te gebruiken. Veelal wordt deze kaas gebruikt om over een pizza toe strooien/snijden. Ook op een kaasplankje bij een kopje koffie of espresso is deze kaas zeer goed te combineren. De kaas met koffie combinatie is een van oudsher traditioneel dessert uit het Noorden van Italië. Veelal dames waren verzot op deze combinatie als zij geen trek hadden in zoetigheid. Ook is de Provolone zeer goed te combineren met Chardonnay en peer (zowel stoofpeer als koude peer).