La Riserva del Fondatore

La Riserva del FondatoreSchermafbeelding 2016-02-25 om 15.42.13

De familie Fiorini komt oorspronkelijk uit Toscane en Romagna. In een document uit 1812 wordt de doop gemeld van Fransesco Fiorini, waarschijnlijk de eerste van de familie die zich focust op het fokken van schapen en het creeren van landbouw. In 1925 trouwde een van de nakomelingen, Ferrero, met Catherine Pandolfi van Roccalbegna. Samen met haar opende hij een kruidenierswinkel. Het gebied waar de kaasmakerij gesitueerd is, ligt in het prachtig mooie historische plaatsje Roccalbegna, het dorp waar ooit de eerste winkel werd geopend. Het gebied wordt omringt door de hellingen van Monte Amiata en door het dal stroomt de rivier Albegna.

Schermafbeelding 2016-02-25 om 15.42.24Productie
De melk van de schapen welke gebruikt wordt voor de Riserva del Fondatore komt uit een aantal geselecteerde boerderijen in de omliggende regio van Roccalbegna, namelijk: Saturnia, Semproniano, Scansano, Arcidosso Cinigiano, Campagnatico en Grosseto. De schapen grazen hier op de rustige weiden waar de natuur ongerept is. Nadat de schapen gemolken zijn, wordt de kwaliteit van de melk gekeurd om te bepalen welke kaas er gemaakt kan worden. Deze analyse wordt uitgevoerd op basis van bepaalde kenmerken welke de melk typeren. Nadat de melk geanalyseerd is, gaan de kaasmakers aan de slag. Het ambacht van het kaas maken wordt in de kaasmakerij van de familie Fiorini nog steeds met de hand uitgevoerd. Hierdoor kunnen de kaasmeesters bepalen of de kaas perfect is of niet. Er zijn verschillende producten welke aan de melk worden toegevoegd. Zo wordt er bijvoorbeeld pistache, saffraan of chili gebruikt om de kaas op smaak te maken. Welke producten en welke melk gaan blijft een geheim.

 

Schermafbeelding 2016-02-25 om 15.42.43