Rustique

Le Rustique

Rauwe melk

Het is 1975. In het hart van Normandië, Condé sur Sarthe’s, staat een kleine kaasfabriek van Jean Verrier. Hij maakte hier in dat jaar de eerste Le Rustique camembert. Geïnspireerd door de Noormannen die het recept van deze zachte en smeuïge kaas lange tijd geheim hebben gehouden.
Jean Verrier gaf aan de Le Rustique zijn eigen kenmerk, het rood-wit geblokte doekje.
Meer dan 40 jaar later is er een brede lijn aan Le Rustique producten welke over de hele wereld verkocht worden en herkenbaar aan de verpakking: houten doosje en rood-wit geblokte doekje. Deze Franse rauwmelkse camembert heeft nog steeds de authentieke smaak. rustique

Productie

Voor een Le Rustique is er ongeveer 5 liter ongepasteuriseerde, gethermiseerde, melk nodig. De wrongel wordt handmatig in de form gegoten. Elke Le Rustique wordt droog en ingezouten gerijpt onder bepaalde klimaat omstandigheden waardoor de schimmels op een juiste manier de kans krijgen zich te ontwikkelen. Eerst ontstaan er kleine rode en bruine puntjes in de kaas welke door groeien tot de witschimmel.
Dit proces duurt minimaal 6 weken en tijdens dit proces worden de kazen regelmatig gedraaid. Hierdoor heeft elke Le Rustique heeft zijn eigen authentieke smaak.

Nadat de koe gemolken is wordt de melk gethermiseerd. Thermiseren is een bewerking van de melk waarbij de melk op 32 graden ongeveer 15 minuten verwarmd wordt. Door deze bewerking worden alle enzymen afgedood maar blijft de rauwmelkse smaak behouden. Dit betekend dus dat zwangere vrouwen Le Rustique gewoon kunnen consumeren.
Van de Le Rustique is er een 20+ variant, dit heeft de helft van het vet percentage in de droge stof dan de 48+ Le Rustique.

Smaak

De smaak van Le Rustique is zacht, smeuïg en licht pittig. Het licht pittig komt doordat de rauwmelkse smaak behouden blijft. Het is een sterk geurige kaas welke niet vergeten wordt opgegeten.

Heerlijk te passen op een mooie kaasplank na het diner. Te combineren met een mooie Bourgogne is deze kaas op z’n best.

Recept: Risotto met Le Rustique en erwten
1. Bak de champignons aan in 10g boter.
2. Maak de bouillon: breng een liter water aan de kook met een bouillonblokje en laat de erwten dan 5 minuten koken in de bouillon.
3. Hak de ui fijn en stoof hem in een scheutje olijfolie. Voeg de rijst toe en roer 3 minuten om. Voeg de witte wijn toe.
4. Bevochtig de rijst met een opscheplepel bouillon. Zodra de rijst de bouillon opgenomen heeft, doe je dit opnieuw tot de rijst gaar is (30 min)
5. Voeg als laatste de erwten, de champignons, de resterende boter, de blokjes brie en de fijngehakte peterselie toe. Meng en breng op smaak met peper en zout.