Tomma Della Rocca

Tomma Della Rocca

Schermafbeelding 2016-02-25 om 15.21.24

Deze gepasteuriseerde bergkaas van geitenmelk, schapenmelk en koemelk komt oorspronkelijk het kleine plaatsje Bosia in de Alta Langa regio, Piemonte, Noord Italië. In deze regio zijn                              zachte, handgemaakte kazen een specialiteit en een eeuwen oude traditie welke beschermt is. De boeren in deze regio maken deze kaas al generaties lang en was van oorsprong bedoeld voor de lokale bevolking van de bergregio welke nu wereldwijd bekend is.

Productie
De melk welke voor deze kaas gebruikt wordt komt van gecertificeerde boerderijen waar de melk meerdere malen getest wordt op bepaalde stoffen en structuur. Wanneer het deze tests doorstaan heeft gaat het naar de kaasmakerijen. De melk wordt op lage temperatuur gepasteuriseerd waardoor de benodigde bacteriën in tact blijven. Doormiddel van deze bewerking, welke enkel op deze kaas wordt toegepast, mag deze kaas als “Premium” kaas benoemd worden. Door de blend van de verschillende melksoorten krijgt deze kaas een zeer uitgesproken smaak. Naar onze mening een van de mooiste zachte kazen tot nu toe geproduceerd. Deze kaas wordt nog steeds op ambachtelijke wijze geproduceerd. Dit proef je erg goed terug in de kaas. Onder de korst vindt men een structuur welke dik, bijna boterig. Het centrum bevat licht zure tinten. Het uitgesproken romige van deze kaas heeft over het geheel tinten van citroen en zout, de ouderwetse zout/zuur combinatie. De kaas wordt 8-10 dagen gerijpt voor dat deze verpakt wordt.

Schermafbeelding 2016-02-25 om 15.21.32Smaak
Door de verschillende melksoorten heeft deze kaas een samengestelde smaak. Elke melk heeft zijn eigen smaak. De koemelk zorgt voor het grootste gedeelte voor de boterige structuur en de lichte zoute tinten. De geitenmelk zorgt voor de vorm en de zachte smaak aan de buitenkant. De schapenmelk maakt de Tomma Della Rocca fris van smaak. Een geweldige smaakbeleving met tinten van een groentemix. Heerlijk te combineren met een goede Champagne of Riesling (zoet wit).

Recept
Volgens de Italianen bestaat er geen recept voor deze kaas omdat dit een échte traditionele delicatesse is. Gewoon lekker op een kaasplankje. Het mooiste is toch wel om hier alleen maar zachte kazen bij te combineren welke zeer uitgesproken zijn. Een combinatie met Epoisses en Delice de Bourgogne is een avond vol smaken. Hierbij kan zeer neutraal een mooie volle rosé genuttigd worden.