Je bekijkt nu Kaasfondue

Kaasfondue

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Recept
Van oudsher zijn er vele soorten kaasfondue. Al sinds de productie van kaas worden er variërende cuissons toegepast om te kunnen genieten van dit heerlijke natuur product.

Tegenwoordig zijn in Nederland twee manieren van kaasfondue zeer populair, te weten “Zwitserse” en Hollandse. De Zwitserse kaasfondue is al een eeuwen oude combinatie van Emmentaler en Gruyère. De Hollandse kaasfondue is daarin tegen heel anders. Deze wordt bereid met Boeren belegen en Maasdammer.

Het verschil? Heel simpel: Zwitserse kaasfondue is pittiger van smaak en de Hollandse wat zachter.

Met kaasfondue zijn eindeloze combinaties mogelijk, het is maar net hoe u deze het lekkerste vindt. Daarnaast is experimenteren naar de lekkerste combinatie een serieuze en smakelijke uitdaging.

Ingrediënten:

Voor een kaasfondue kunt niet alleen met kaas maar ook met groente eindeloos variëren. Belangrijk is wel dat de basis gelijk is. Voor een basis kaasfondue heeft u de volgende ingrediënten nodig:
  • 1 teen knoflook
  • 400ml droge witte wijn
  • 200g geraspte kaas per persoon
  • 3el maïzena (of 1 eidooier)

Basis kaasfondue:

De basis van het bereiden van een kaasfondue is niet moeilijk en voor iedereen zeer goed te doen.
De basis bereiding zal bij deze nog even in 4 stappen onder de aandacht worden gebracht.

  • Wrijf met een halve knoflook de binnenzijde van de fonduepan (caquelon) in
  • Voeg de wijn toe in de fonduepan en verwarm deze op laag vuur totdat het bijna kookt
  • Voeg al roerend gedoseerd de kaas toe en blijf roeren tot alle kaas gesmolten is
  • Voeg vervolgens de maïzena of eidooier toe en roer het geheel tot een romige massa

Variatie tips:

Zoals eerder aangegeven kan er met kaasfondue eindeloos geëxperimenteerd worden. Hier volgen een aantal tips welke een rijke toevoeging aan de kaasfondue zullen vormen.

Appenzeller (Zwitserse bergkaas) Ongeveer 50 gram geraspte Appenzeller of grot gerijpte Appenzeller aan de kaanfondue toevoegen. Door deze toevoeging wordt de fondue nog een klein beetje meer uitgesproken van smaak. Een zeer welkome toevoeging bij een Zwitsers kaasfondue.

Brie de Melun (Franse Boeren brie) Wanneer de kaasfondue op tafel staat en nog lekker warm is voegt u ongeveer 150 gram Brie de Melun toe als “topping”. Deze rauwmelkse brie is lekker pittig en geeft een kleine tinteling op de tong.

Epoisses Een gepasteuriseerde roodschimmel kaas. Deze kaas is gedrenkt in de Marc de Bourgogne. Vrij sterk van smaak en perfect te mengen als “topping” door de romige structuur. Lekker pittig!

Verschillende groente Zowel Zwitserse als Hollandse kaasfondue kan heerlijk gecombineerd worden met allerlei verschillende groente. Voornamelijk smakelijke combinaties zijn:
  • Broccoli
  • Turks brood/Focaccia
  • Zoete aardappel
  • Gewokte groene asperge
  • Gekonfijte vijgjes (voor de uitbundige liefhebber)

Verschillende soorten kaas
Naast de bovengenoemde tips kunt u zelf altijd met verschillende kaassoorten variëren. Het is wel verstandig om bij een pittige kaasfondue ook pittige kaas te mengen.

Bereidingstips:

Geen binding
Soms gebeurd het dat de kaasfondue niet goed bindt. Hiervoor is een gemakkelijke oplossing: meer maïzena of een tweede eidooier toevoegen tijdens het roeren.

Een te stevige binding
Wanneer het gebeurt dat de kaasfondue gaat klonteren, geen paniek. Voeg een paar druppels citroensap toe en blijf rustig roeren. De kaasfondue zal vanzelf weer smelten. Als tijdens de bereiding de kaas zich tot een “bal” begint te vormen, voeg dan al roerend wat warme wijn toe. De kaas zal wederom tot rust komen en smelten.

Let op:
Zet vooral het vuur niet hoger en blijf rustig doorroeren. De kaasfondue mag nooit koken, want dan mislukt deze zeker.

Geen kaasresten na het fonduen
Tijdens het consumeren van de kaasfondue moet er ten alle tijden voor gezorgd worden dat de caquelon verwarmd wordt door middel van een bijvoorbeeld een rechaud. Wanneer u klaar bent met smikkelen en smullen van een overheerlijke kaasfondue, veegt u dan de pan direct schoon met keukenpapier. Doordat de kaas nog warm is komt deze gemakkelijk los van de bodem van de caquelon en koekt het niet aan.
Caquelon